Göz kapağı ameliyatı veya Blepharoplasty, göz kapaklarının görünümünü iyileştirmek için yapılan cerrahi bir işlemdir.
Göz çevresinde ortaya çıkan kırışıklıklar, yağ dokuları ve sarkma gibi istenmeyen durumlar genellikle yaşlanma ve aşırı kilo alıp verme gibi nedenlerle ortaya çıkarken, gençlerde ise genetik faktörlerin etkisi ile de ortaya çıkmaktadır.
Göz kapağı ameliyatı ile yapılabilecek olan estetik işlemlerden bazıları şunlardır;
Göz kapağı estetik ameliyatı öncesi Op. Dr. Mehmet KÖKSAL tarafından yapılan muayenede hastanın göz yapısı incelenir ve kendisine hangi işlemlerin yapılacağı ve sonuçların nasıl olacağı hakkında bilgi verilir.
Ameliyat esnasında, kesi yapılacak yerin, gözün doğal yapısında gizlenecek biçimde olmasına dikkat edilir. Göz kapağı kıvrımında yapılacak bir kesi sayesinde yağ birikintilerinin çıkarılması veya yeniden konumlandırılması, kasların sıkılaştırılması ve fazla olan derinin alınması işlemleri gerçekleştirilir.
Alt göz kapağında ise kirpik çizgisinin hemen altında bir kesi yapılarak fazla olan yağ dokusu çıkartılır, deri yukarı çekilerek fazla olan kısım alındıktan sonra dikiş yapılarak ameliyat tamamlanır.
Göz kapağı içinde yapılacak bir kesi sayesinde fazla olan yağ dokusu alınabilir ve göz kapağının şeklini düzeltecek bazı işlemler yapılabilir. Ancak göz içinde yapılacak kesilerde deriyi germe işlemi gerçekleştirmek mümkün olmaz.
Göz kapağı ameliyatlarında risk oranı oldukça düşüktür ve büyük oranda estetik bir görünüm elde edilir. Zorunluluk halinde yapılan göz kapağı ameliyatı neticesinde ise hastanın yaşam kalitesi artar ve göz çevresinde meydana gelen ağrı gibi sorunlar ortadan kalkar.
Ameliyat öncesinde, kullandığınız ilaçlar varsa bunları doktorunuza söylemeyi unutmayın. Ameliyat öncesi aspirin veya kan sulandırıcı herhangi bir ilaç almayın. Ayrıca ameliyattan en az 3 hafta öncesinde sigara ve alkol tüketimini bırakmanız gerekir.
Ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonlar nedeniyle bazen 1-2 gün hastenede kalmanız gerekebilir. Yapılan kontrollerde herhangi bir komplikasyona rastlanmaması halinde taburcu işlemleriniz başlatılır.
Ameliyat sonrasında ilk zamanlarda şişlik ve hafif kanama görülebilir. Bununla beraber; göz açıp kapatmada zorlanma, gözlerde kuruluk hissi, göze sürülen merhem nedeyile bulanık görme gibi şikayetler oluşması da normaldir. Zamanla bu şikayetler ortadan kalkar.
Ameliyat sonrası dikkat etmeniz gerekenleri doktorunuz Op.Dr. Mehmet KÖKSAL sizlere detaylı olarak anlatacaktır. İyileşme döneminde sizi zorlayacak olan aktivitelerden uzak durmanız, gözlerinizi nazikçe temizlemeniz, bir süre kontakt lens kullanmamanız, gözlerinizi güneşten ve dış etkenlerden korumak için güneş gözlüğü kullanmanız tavsiye edilir.