PRP Nedir?

Trombositten zengin plazma (PRP), enjekte edildiğinde iyileşmeyi destekleyen bir maddedir.

istanbul-prp

Plazma, kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olan özel proteinler içeren bir bileşenidir. Ayrıca hücre büyümesini destekleyen proteinler içerir. Araştırmacılar, plazmayı kandan ayırıp konsantre ederek PRP üretirler.

Buradaki fikir, hasarlı dokulara PRP enjekte etmenin vücudunuzu yeni, sağlıklı hücreler üretmeye ve iyileşmeye teşvik etmesidir. Hazırlanan büyüme enjeksiyonlarında doku büyüme faktörleri daha yoğun olduğu için araştırmacılar vücudun dokularının daha hızlı iyileşebileceğini düşünür.

Günümüzde PRP kullanım alanlarından bazıları şunlardır;

  • Saç Kaybı,Saç büyümesini teşvik etmek ve saç dökülmesini önlemek için kafa derisine PRP enjekte edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, PRP enjeksiyonları, kellik tedavisinde etkili sonuçlar vermektedir.
  • Akut yaralanmalar,Doktorlar, çekilmiş hamstring kasları veya diz burkulmaları gibi akut spor yaralanmalarını tedavi etmek için PRP enjeksiyonları kullanırlar.
  • Tendon yaralanmaları,Tendonlar, kasları kemiğe bağlayan sert, kalın doku bantlarıdır. Genellikle yaralanmadan sonra iyileşmeleri yavaştır. Doktorlar, kronik tendon problemlerini tedavi etmek için PRP uygulamaktadırlar.
  • PRP Nasıl Yapılır?

    Öncelikle kanınızdan bir örnek alınacaktır. Numunenin miktarı, PRP'nin nereye enjekte edileceğine bağlıdır. Alınan kan bir santrifüje yerleştirilir. Bu makine çok hızlı dönerek kan bileşenlerinin ayrılmasına neden olur. Ayırma işlemi yaklaşık 15 dakika sürer. Kandan ayrılan plazma alınır ve enjekte edilmek üzere hazırlanır. Daha sonra tedavi edilmek istenilen bölgeye enjekte edilir ve işlem tamamlanır.

    PRP Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?

    PRP uygulaması invaziv bir işlem olmadığı için genellikle herhangi bir iyileşme süreci olmaz. Birçok kişi düzenli aktivitelerine hemen dönebilir. Yaralanma sonrası tedaviye yardımcı olması amacıyla yapılan PRP uygulamalarında bir süre istirahat ederek yaralı bölgeyi dinlendirmek faydalı olabilir.