Meme Onarımı Nedir?

Meme onarımı ameliyatının amacı, mastektomi (kanser nedeniyle göğüslerin alınması), lumpektomi (tümör veya kanser tedavisinde göğüs dokusunun bir kısmının alınması) veya doğuştan gelen deformiteleri gidermek için bir veya her iki memeyi normale yakın şekil, görünüm ve boyuta getirmektir.

istanbul-meme-onarimi

Meme onarımı genellikle aşamalı olarak gerçekleştirilen birden fazla işlemi içerir. Mastektomi ile birlikte meme onarımına başlanabilir veya daha sonraki bir tarihe ertelenebilir.

Meme Onarımı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Meme onarımı genellikle iki kategoriye ayrılır: implant bazlı onarım veya flep onarımı. İmplant onarımında, yeni bir meme oluşturmaya yardımcı olmak için implantlar kullanılır. Flep onarımı, yeni bir meme oluşturmak için hastanın vücudunun başka bir bölgesinden alınan kendi dokusunun kullanılmasıdır.

Eğer sadece bir göğüs etkilendiyse tek başına yapılandırılabilir. Bazı durumlarda ise her iki memenin boyut, şekil ve pozisyonunu eşitlemek için diğer göğüse de dikleştirme, küçültme veya büyütme işlemleri uygulanabilir.

TRAM flep (karın dokusu) kullanımı; memeyi yeniden yapılandırmak için bir kadının alt karnındaki donör kas, yağ ve cildi kullanır. Alt karın bölgesinde yetersiz doku varsa kalça veya uyluk gibi diğer donör bölgeler seçilebilir.

Meme Onarımı Ameliyatı Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?

Ameliyat yaklaşık olarak 2-3 saat sürer ve hasta geceyi hastanede geçirir. Ameliyat esnasında sıvı birikmesini engelleyen küçük tüp şeklinde drenler konulabilir. Bunlar ameliyattan bir hafta sonra çıkartılır. Meme onarımı ameliyatlarından sonra 4 hafta içinde normal yaşama dönülebilir.

Meme onarımı ameliyatı sonrası yara izi kalması muhtemeldir. İlk zamanlar kırmızı renkte olan bu yara izi zamanla soluklaşacaktır. Ameliyat sonrası iyi bir yara bakımı ile bu izleri en aza indirmek mümkündür.

Meme Onarımı Ameliyatı Sonrası Neler Yapmalıyım?

Op.Dr. Mehmet KÖKSAL tarafından ameliyat sonrası yapmanız gerekenler detaylı olarak anlatacaktır. Göğüsleriniz ameliyat sonrası özel bir bandaj ile sarılır ve birkaç hafta kullanılması için destekleyici özel bir sütyen verilir. Özellikle ilk 2 gün sadece istirahat etmeli ve ilk hafta göğüslerinizi hareket ettirecek ani hareketlerden kaçınmalısınız. İlk ay boyunca ağır sporlar yapmamalı ve spora yapmayı planladığınızda sporcu sütyeni giymeyi ihmal etmemelisiniz.